Wat is Valentijnsdag?

14 februari is het weer Valentijnsdag. Deze dag is bedoeld om de mensen van wie je houdt wat extra aandacht te geven. Dit hoeft niet per se je partner te zijn. Ook kan je op Valentijnsdag aan een vriend of vriendin of een familielid laten weten hoe speciaal deze persoon voor je is. Dit kun je doen door een Valentijns-sms naar iemand te sturen met een speciale tekst.

Waar komt Valentijnsdag vandaan?

Er gaan diverse verhalen rond over de oorsprong van Valentijnsdag. Er zijn veel verschillende heiligen die de naam Sint Valentijn hadden. Het kan zijn dat deze feestdag naar een van hen is vernoemd. Toch is dit verhaal een beetje onwaarschijnlijk, want deze heiligen bestonden in de derde eeuw. Het kan zelfs zijn dat het maar een heilige was.

Anderen beweren weer dat het feest afkomstig is van een oud Romeins vruchtbaarheidsfeest. Echter, de kerk was tegen dit heidense gebruik. Om de aandacht af te leiden, werd Valentijnsdag bedacht. Ook doet er zich nog een ander verhaal de ronde. Zo heeft een priester die Valentijn heette ooit een blind meisje genezen. Het eerste was ze zag, was een kaart met de tekst Van je Valentijn. Toch is van geen van deze verhalen ooit bewezen dat ze echt gebeurd zijn.

De afgelopen jaren is Valentijnsdag heel erg populair geworden. In de weken voor dit feest, liggen de winkels al weer vol met veel schattige en lieve cadeautjes en kaartjes. Vroeger was Valentijnsdag vooral een dag voor geliefden. Ook kon je je geheime liefde dan anoniem laten weten dat je gevoelens voor hem of haar had. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Het is eigenlijk een feest geworden voor iedereen. Je kunt gerust aan meerdere personen laten weten dat ze speciaal voor je zijn. Dit kan je doen door een kaartje te sturen, maar ook door een verrassende Valentijns- sms. Dit is lekker snel en makkelijk.